انواع لوگو
در این مقاله سعی دارم شما را با انواع سبک های رایج در طراحی لوگو آشنا سازم .
انواع لوگو شامل :
- تایپوگرافی
- لوگو امبلم
- لوگو انتزاعی
- لوگو ترکیبی
- لوگو تصویری
- لوگو سه بعدی
- لوگو مسکات
- لوگو مونوگرام
- لوگو مینیمال
این مقاله را هم بخوانید : تفاوت فایل رستر و وکتور
انواع لوگو : تایپوگرافی
معانی مختلفی برای واژه تایپوگرافی در لغتنامه میتوانید پیدا کنید.
- تایپوگرافی، هنر چیدمان تایپ، برای رسیدن به یک زبان تصویری است.
- تایپوگرافی، هنر پردازش متن، برای رسانههای چاپی است.
- تایپوگرافی عبارت است از انتخاب و طرحریزی تایپ برای چاپ.
- تایپوگرافی «زبان بصری»است؛ هنر نوشتن کلمه یا جملات بسیار کوتاه با شکل وُ سبکی ویژه که «بار» تصویری و «نمایشی» بالایی دارد و «هویت»چیزی را می رساند.
اما به صورت جامع تر میتوان گفت تایپوگرافی هنری است که در آن طراح میکوشد با تغییر عناصر متن، مثل اندازه، فاصله حروف، شکل حروف، فاصله خطوط، پاراگراف بندی و مواردی از این دست زبان بصری برای تایپ به وجود آورد. تایپوگرافی در طیف گستردهای از امور هنری، مثل ساخت تیتراژ فیلم، طراحی گرافیک، طراحی کتابهای کمیک، طراحی مالتی مدیا و… کاربرد دارد. تایپوگرافی با خطاطی و دستنویس تفاوت دارد، هر چند طراح تایپ میتواند از خط و دستنویس نیز برای تایپوگرافی بهره ببرد
تاریخچهی تایپوگرافی در ایران
داستان تایپوگرافی و تعاریف آن وقتی به ایران میرسد جالب میشود. تایپوگرافی جز پدیدههای بحثبرانگیز در محافل گرافیکی ایران است.
ایران پیشینهای قوی و کهن در زمینه کار با خط دارد. هنرمندان ایرانی در طی صدها سال تاریخ خوشنویسی نشان دادهاند که خط را میشناسند و میدانند که چطور باید آن را زیبا و خوش به کار بگیرند. برخوردی که ما با تایپوگرافی در ایران داریم، نمیتواند تابع برخوردی باشد که در غرب با مقوله خط دارند. از این رو جنبشهای بومی در زمینه تایپوگرافی در ایران پدید آمده و شکل گرفتند.
کمتر کسی را میتوان یافت که در حیطه طراحی گرافیک مشغول به کار باشد و از تأثیر تایپوگرافی در رفتار و فرهنگ طراحی در ایران بیخبر باشد. رابطه تایپ و تصویر در ده سال اخیر همواره جز بحثهای مهم بودهاست. دوسالانه گرافیک تهران یک رویداد بین الملی و مهم در جامعه گرافیک است. در حاشیه نهمین دوره از این دوسالانه نشستی تحت عنوان” تایپوگرافی” برگزار شد.
تعریفی که ما از تایپوگرافی در ایران میتوانیم ارائه کنیم، با کشورهای دیگر کمی متفاوت است. در کشورهای غربی به کاری تایپوگرافی اطلاق میشود که فقط از حروف تایپی در آن اثر گرافیگی استفاده شده باشد، اما در ایران، خصوصاً در چند سال اخیر، که بحث «تایپوگرافی» بیشتر مورد توجه طراحان قرار گرفته و آثار زیادی را با این ذهنیت شاهد هستیم، میبینیم که نمیتوانیم تعریف ایرانی به آن صورت از آن ارائه کنیم.
در نمایشگاههای مختلف تایپوگرافی شاهد قرار گرفتن انواع کارها در کنار هم، برای به وجود آمدن اثر «تایپوگرافی» هستیم، مانند: حروف تایپی، حروف طراحیشده با دست، (خوشنویسی و انواع آن) و … در کنار تصویر (تصویرسازی، عکس و…) که همهٔ اینها در کشورهای صاحبسبک، تعاریف خاص خودشان را دارند، ولی شاید بتوان از این کارها به تعریفی تقریبی از اصطلاح «تایپوگرافی ایرانی» برسیم.
تاریخچهی تایپوگرافی در جهان
تاریخچهی تایپوگرافی (typography ) به قرنها پیش از میلاد مسیح باز میگردد. حتی میتوان میتوان اولین تلاشهای بشر برای بیان مفاهیم را نوعی تایپوگرافی درنظر گرفت. اما شروع رسمی استفاده از تایپوگرافی، زمانی بود که بشر شروع به ضرب فلزهای گوناگون به عنوان واحد پول برای داد و ستد کرد.
در طول قرنها تایپوگرافی از شکلی به شکل دیگر مورد استفاده قرار گرفت و درنهایت در قرن بیستم، به کمک کدهای کامپیوتری وارد زندگی روزمرهی بشر شد.
تعریف تایپوگرافی
واژهی انگلیسی تایپوگرافی (Typography)، دارای ریشهی یونانی است. این واژه از دو بخش تایپوس (Typos) و گرافیا (Graphia) تشکیل شده است. واژهی تایپوس به «شکل» و گرافیا به معنای «نوشتن» است. اگر این واژه را در کنار هم قرار دهیم به ترکیب شکلنویسی یا شکلنگاری خواهیم رسید.
تایپوگرافی
فرآیند تایپوگرافی
اطلاعاتی که قرار است به مخاطب منتقل شود به «فونت»تبدیل و تایپ میشود سپس «تایپ فیس» یا گروه فونتها انتخاب میشود و آنگاه با تکنیکهای «ویژوال آرت» یا هنرهای دیداری ادغام میشود؛ به خود رنگ میگیرد و فرم می پذیرد. آنگاه با تصادف در انتخاب رنگ، فرم، خم خوردگی، بافت،چیدمان، کشش، ترکیب فونتها و تایپ فیسها چیزی بیرون می جهد که یک تایپوگرافی برای کاری خاص است و به آن محصول «الهام هنری» میگویند. در نهایت تایپوگرافی دیگر فونت، کلمه و یا جمله نیست.
انواع لوگو : لوگو امبلم
لوگوی امبلم شامل فونت درون نمادی یا نمادی از آن است. نشان ها ، مهرها و تاج ها را در نظر بگیرید. این لوگوها ظاهری سنتی در مورد خود دارند که می تواند تأثیر قابل توجهی داشته باشد ، بنابراین اغلب برای بسیاری از مدارس ، سازمان ها یا سازمان های دولتی گزینه مناسبی هستند.بسیاری از صنعت ها مانند صنعت خودروسازی نیز بسیار علاقمند به نشان های نمادین و استفاده از سبک امبلم است در حالی که کلیت طرح دارای سبک کلاسیک و اصیل می باشد. مانند لوگوی خودروسازی پورش .
یکی دیگر از خصوصیات این سبک از لوگو ، استفاده از عناصر و فونتهای بهم تنیده می باشد که دارای جزئیات پیچیده تر و بالاتر هستند . خوانایی از این سبک از لوگو کمی سخت می باشد و معمولا با سبکهای کلاسیک ترکیب می گردند . از این رو در این سبک تنوع طراحی کمتر می باشد.
خلاصه امر لوگو امبلم ذاتا در نسخ سنتی می باشد و اساسا سبکی پیچیده و شلوغ را بهمراه دارد . تاریخچه این سبک از لوگو در سال های خیلی دور پدید آمده است و برای نشان دادن هویت در تمبر ها و مدارک ارسالی استفاده میشد و به این دلیل است که لوگو امبلم در نماپردازی سنت و تاریخچه فرهنگی بسیار موثر می باشد.
لوگو انتزاعی
لوگو انتزاعی نوعی از طراحی لوگو می باشد که با ترغیب کردن حس کنجکاوی و با استفاده از المانهای گرافیکی انتزاعی ، سبکی خاص از طراحی لوگو را بوجود میاورد .در واقع یکی از اصول ساختاری طراحی لوگو به سبک انتزاعی ، استفاده از عناصر مفهوم دار پیچیده و گاها ساده برای به تصویر کشیدن و مفهوم رسانی یک موضوع خاص می باشد.
یکی از ویژگیهای مهم در رفتار شناسی لوگو انتزاعی ، تاثیرگذاری عمیق بر بیننده و القای معنای به مخاطب می باشد که تماما در ساختار یک لوگو نهادینه می باشد . برانگیختن کنجکاوی ، تاثیر گذاری عمیق ، درون گرایی و ایکونیک بودن این سبک از طراحی لوگو ، لوگوی انتزاعی را به نوعی خاصی از طراحی لوگو بدل می سازد .
لوگو ترکیبی
لوگو ترکیبی نوع طراحی لوگو می باشد که با تلفیق از دو ساختار از لوگو نوشتاری و لوگو تصویری بوجود می آید . در این ترکیب و ساختار ، تمامی عناصر در یک راستا بمنظور مفهوم رسانی دقیق از ترسیم برند مربوطه ایجاد می گردد.
مزیت استفاده از طراحی ترکیبی لوگو این می باشد که فرد بیننده با دیدن این سبک از کار ، بدنبال علت و مفهوم تصویر بکار رفته با رویت لوگوی نوشتاری می گردد. به همین علت ، این سبک از طراحی لوگو بصورت عام و در تمامی اصناف بکار برده میشود .
جایی که مخاطبین با هر سطح دید و دانش می توانند با برند بوجو آمده ارتباط کافی را بدست آورند . پر واضح می باشد که این سبک برای محصولات کاملا ایده آل می باشد .
نکته مثبت در طراحی لوگو ترکیبی این می باشد که اگر فردی نام این برند را نتواند بیاد آورد ، می تواند با دیدن این تصویر از لوگو ، خاطره دیدار با این لوگو را بیاد آورد و این همان اثر بخشی کامل می باشد .
لوگو تصویری
لوگو تصویری یا همان pictorial logo در واقع سبکی از طراحی لوگو می باشد که طراح با استفاده از تصویر سازی و هدفمند نمودن تصویر ، ارتباط با مخاطب را بوجود می آورد . هدف از طراحی این سبک از لوگو ، ارتباط تصویری با بیننده و رساندن هدف برند تنها با تصویر می باشد . گاها تصاویر خلق شده بصورت آیکونیک بوده و از تصویر کشیدن بصورت رئال خودداری می گردد.
هویت بدست آمده در این سبک می تواند بصورت نمادین در ذهن بیننده تداعی کننده رفتار آن کسب و کار ، فرد و یا گروه باشد. به همین خاطر طراح با آزادی در طراحی و ترسیم شکل می تواند به صورت گویا مفهوم کار را به مخاطب برساند . این سبک از کار طراحی لوگو ، یکی از پر کاربردترین و محبوب ترین سبک از طراحی لوگو می باشد . در زیر چند نمونه از طراحی لوگو بسبک تصویری را با هم مرور میکنیم .
لوگو سه بعدی
لوگو سه بعدی همانطور که از نامش پیداست سبک طراحی لوگو حروف ، آیکون ، نماد بصورت 3 بعدی می باشد . حس دیدن بعد سوم در طراحی را می توان بصورت تضادهای رنگی ، وایر فریم و یا فول کالر طراحی کرد. بسته به سبک خواسته کارفرما ، این سه روش برای ساخت طراحی لوگو امکان پذیر می باشد .
بصورت حرفه ای اگر بخواهیم به این موضوع نگاهی بیندازیم ، می توان گفت که طراحی سه بعدی باید در سبک اولیه ، تلفیقی از چند رنگ سالید باشد و اضلاع را در پرسپکتیو باید بگونه ای طراحی کرد که در کل تصویر بصورت مجزا دیده نشود .
اما با بکارگیری فول کالر و رنگ های کامل میتوان جنبه تبلیغاتی را در لوگوهای سه بعدی نمایان ساخت .
لوگو مسکات
طراحی لوگو به سبک مسکات را شاید بتوان یک از حرفه ای ترین و جذابترین متدهای طراحی لوگو دانست. در این سبک از لوگو ، طراح معمولا با استفاده از تصویر گری از شخصیت تبلیغاتی مجموعه و تلفیق آن با رنگهای سازمانی ، این سبک از طراحی را خلق می نماید . استفاده از یک ورک فلو مناسب تبلیغاتی و لوگوی مسکات ، می تواند مسیر تبلیغاتی حرفه ای را در انتها به ارمغان بیاورد .
لوگو مسکات نوعی از طراحی لوگو با استفاده از دیدگاه های تبلیغاتی و هنرهای 2 بعدی می باشد . در این راستا می توان به بهترین لوگو های مسکات در دنیا که اهمیت و پیشینه ای قدیمی را دارند اشاره نمود .
لوگو مونوگرام
لوگو مونوگرام سبکی از طراحی لوگو می باشد که طراح با استفاده از حروفی خاص و مرتبط با برند لوگوی مونوگرام را خلق می نماید .
در این سبک از طراحی لوگو ، طراح لوگو با استفاده از ترکیب رنگی سازمانی و همچنین با الهام گرفتن از رفتار سازمانی و الگوهای تبلیغاتی همگام با برند ، ترکیبی خاص و یونیک برای طراحی حرف در لوگو رقم می زند.
الهام گرفتن از مواردی مانند نوع کسب و کار و همچنین تعریف فرمیک کلی مونوگرام را میتوان در لوگو مورد نظر پیاده سازی نمود. عموما استفاده از حرف اول از کلمات یا نام را می توان برای این سبک از لوگو مورد اشاره نمود.
در نهایت اگر بصورت 2 واژه یا بیشتر باشد با تلفیق حرف های اول از آنها این طرح ایجاد می گردد.
لوگو مینیمال
لوگو مینیمال همانطور که از اسمش پیداست طراحی لوگو به سبک امروزی ساده و بدون حواشی ظاهری و مبتنی بر ساختار مینیمال را خواهد داشت .